Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Amerykańskie pancakes na królewskie śniadanie

Cieniutkie, polskie naleśniki wyglądają ja ubogie kuzynki puszystych, grubych pancakes zza wielkiej wody. Podawane w stosiku i oblane syropem klonowym „pankejki” to klasyczna propozycja śniadaniowa rodem z amerykańskiego dinera.

Pancakes to w wolnym tłumaczeniu „ciastka z patelni” i właśnie na słodko smakują najlepiej. W cieście jest wyjątkowo dużo spulchniaczy, dzięki którym pięknie wyrasta, a placki z łatwością utrzymują ciężar dodatków.

Do zrobienia pancakes potrzebujesz:

1,5 szklanki mąki

1 szklanka i 2 łyżki stołowe mleka

1 jajo

4 łyżki roztopionego masła

3 łyżki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki sody

W misce wymieszaj mąkę z cuckrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Następnie, w osobnym naczyniu, roztrzep jajko i dodaj mleko oraz płynne masło. Do składników mokrych dodaj suche i mieszaj do uzyskania jednolitej, niekoniecznie całkowicie gładkiej i gęstej jak śmietana masy.

Pancakes smaż z obu stron na nieprzywierającej patelni, suchej lub muśniętej masłem, do chwili, gdy będą złociste. Ciepłe i ułożone w stosik serwuj z syropem klonowym, miodem, owocami, orzechami bądź masłem orzechowym lub dowolnym przysmakiem, który przypadnie Ci do gustu. Pancakes lubią wszelkie słodkości, więc zachęcamy do eksperymentów, również z nietypowymi połączeniami, takimi jak syrop klonowy i chrupiący boczek. Owoce o zwartej strukturze, takie jak borówki amerykańskie czy jagody, można dodać do samego ciasta i smażyć pankejki z „wkładką”.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *