Ziołowe tosty francuskie z łososiem
Składniki:
• 1 jajko
• 1/4 kubka mleka
• 1/2 łyżki posiekanej pietruszki
• 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1/2 łyżki posiekanego tymianku
• 2 kromki ciabatty
• 3 plastry wędzonego łososia
• Serek śmietankowy
• Sól i pieprz
• 1 łyżka masła do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W głębokim talerzu zmieszaj jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz.
2. Na średnim ogniu rozgrzej masło na patelni.
3. Pokrój ciabattę w kromki i kolejno każdą z nich nasącz masą jajeczną z punktu 1., następnie usmaż je na przygotowanej patelni, po dwóch stronach – każdą przez 2-3 minuty (aż się zarumienią).
4. Usmażone ciabatty wysusz na papierowym ręczniku.
5. Całość podawaj z ułożonym na wierzchu łososiem oraz serkiem śmietankowym. Na koniec posyp danie pietruszką i szczypiorkiem.
Zharmonizowana kawa:
Envivo Lungo – to intensywna kawa o wyczuwalnych nutach drzewa i pierników. Jej połączenie z wytrawnymi tostami z łososiem perfekcyjne podkreśla wyraźny smak, nie zakłócając jego głębi. Kawa przygotowana w wersji Lungo (110 ml), bez mleka.
Gofry czekoladowo-kawowe z karmelizowanymi gruszkami i kawą Linizio Lungo
Więcej o Nespresso