Tarty migdałowe z owocami
Składniki:
• 1 szklanka mąki migdałowej
• 1 szklanka mąki pszennej
• 3/4 szklanki posiekanych migdałów
• 1/4 szklanki cukru trzcinowego
• 125 g zimnego masła
• 1 jajko
• Jogurt grecki
• Truskawki, jagody lub inne owoce
• Kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Posmaruj tłuszczem niewielkie foremki na tarty (około 8 sztuk).
2. Zmieszaj w misce mąkę, posiekane migdały oraz cukier.
3. Dodaj masło pokrojone w małe kostki i ugnieć ciastko rękoma tak, aby składniki się połączyły.
4. Uformuj kulę i obłóż ciasto folią aluminiową, następnie odłóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na grubość pół centymetra, wytnij okrągłe kształty i umieść je w formach na tarty.
6. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15-20 minut.
7. Gotowe tarty odstaw na bok i zaczekaj aż ostygną.
8. Ostudzone tarty wyjmij z foremek, po czym na każdej połóż łyżkę jogurtu. Na koniec udekoruj całość owocami oraz listkami mięty.
Zharmonizowana kawa:
Linizio Lungo podane z mlekiem (caffè latte) – podczas dodawania mleka do kawy wytrąca się lekki, kwiatowy aromat, który idealnie łączy się ze świeżymi owocami. Linizio Lungo podane z delikatną puszystą pianką, unoszącą się na wierzchu kawy, podanej w wysokiej szklance do latte.
Ziołowe tosty francuskie z łososiem
Gofry czekoladowo-kawowe z karmelizowanymi gruszkami i kawą Linizio Lungo
Więcej o Nespresso