Jak najlepiej przyrządzić sushi?
Kuchnia azjatycka podbija europejskie podniebienia od kilku lat. Okazuje się, że nawet Polacy pokochali te egzotyczne smaki i bardzo chętnie wprowadzają je do swoich domów. Ogromnym powodzeniem cieszy się przede wszystkim sushi – potrawa do tej pory u nas nieznana i niedoceniana.
Jeszcze kilka lat temu mało kto zdecydowałby się na zjedzenie surowej ryby, a dzisiaj jesteśmy gotowi zapłacić setki złotych za jeden posiłek w japońskiej restauracji.
Polacy najczęściej jadają sushi właśnie w japońskich restauracjach i barach. Obecnie praktycznie w każdym mieście znaleźć można taką knajpę, która serwuje specjały japońskiej kuchni. Dla wielu osób wizyta w takim miejscu jest jednak zbyt droga i nie mogą sobie na nią pozwolić. Inni wybierają się na sushi raz do roku i jest to dla nich specjalna okazja. Obecnie nie ma jednak najmniejszego problemu z tym, aby przyrządzić sushi we własnym domu. w sklepach można bowiem znaleźć wszystkie niezbędne do tego celu składniki. Okazuje się, że większość z nich można wykorzystać wielokrotnie, dzięki czemu znacznie oszczędza się na takiej domowej produkcji sushi.
Wiele osób obawia się domowego robienia sushi, ponieważ wydaje im się to trudne. Oczywiście, ciężko jest dorównać mistrzom, którzy uczą się tego przez dziesiątki lat i doskonalą swoje umiejętności. Zwykłe maki może wykonać jednak każdy z nas i wystarczy udać się na zwykły kurs robienia sushi, obejrzeć odpowiedni filmik instruktarzowy w Internecie lub przypatrzeć się sushi masterowi, który zawija ruloniki w restauracji.
Co jest potrzebne, aby móc zabrać się za przygotowywanie sushi? Przede wszystkim, należy zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż oraz matę do skręcania sushi. Może być ona wielokrotnie wykorzystywana w późniejszym czasie. Poza tym, należy zakupić składniki takie jak liście nori suszone, ryż do sushi, ocet ryżowy, wasali, sos sojowy. Są to podstawy każdego sushi. Najważniejszym zakupem jest jednak ryba. Można zdecydować się na jeden gatunek lub kilka. Ważne, żeby była to ryba bardzo świeża i morska. Poleca się świeżego tuńczyka, łososia, a także rybę maślaną, czy węgorza. Nie są to tanie zakupy, jednakże nie trzeba wcale wiele ryby, aby sporządzić sushi. Kroi się ją bowiem w cieniutkie plasterki. Można zdecydować się również na krewetki, mięso kraba lub na paluszki surimi.
Dodatkiem do sushi są zawsze warzywa. Doskonale sprawdza się więc chrupiący świeży ogórek surowy, marchew, awokado, cebula dymka i inne. Można pokusić się również o dodanie melona lub innego owocu do naszego sushi. Przydatnym dodatkiem może okazać się także czarny sezam, który pięknie prezentuje się w sushi. Warto rozpocząć od ugotowania w odpowiedni sposób ryżu, który powinien posiadać odpowiednią temperaturę. Jest to najtrudniejsze zadanie. Reszta wychodzi już sama, jeżeli ma się możliwość skorzystania z filmiku zamieszczonego w Internecie. Najlepiej jest zacząć od najprostszych maków i powoli rozwijać swoje umiejętności. Jeżeli ktoś nie jada surowych ryb, może również skusić się na te w wersji wędzonej.
Portal ŚwiatSushi.com.pl wsparł nas merytorycznie.