Szybki przepis na pizzę dla zabieganych
Przepis na pizzę: oryginalna receptura na włoską pizzę mówi, że placek powinien mieć grubość 1/3 cm oraz musi być pieczony w piecu opalanym drewnem przez dokładnie 90 sekund w temperaturze 485⁰ C.
W domowych warunkach przyrządzisz ją jednak zupełnie inaczej i o wiele łatwiej. Pizza z piekarnika ma grubsze ciasto i piecze się około 15 minut. Możesz dobrać do niej dowolne dodatki, a i tak zawsze będzie smaczna.
Przepis na ciasto na pizzę
Domowa pizza to doskonały pomysł na obiad. Podstawą smacznej pizzy jest dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. Do jego wykonania potrzebujesz 1 kg mąki, 500 ml wody, 25 g cukru, 20 g soli, 50 ml oleju i 8 g drożdży. Składniki połącz ze sobą, wyrabiając je na stolnicy. Lekko skrop wyrobione ciasto wodą i wstaw do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i postaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 20 minutach powinno być gotowe.
Sos pomidorowy na pizzę
Ziołowy sos pomidorowy nadaje aromat naszej potrawie. Do 100 g koncentratu pomidorowego dodaj szczyptę soli i cukru. Jeśli jest za gęsty możesz dolać też odrobinę wody, aby lepiej rozprowadzał się na cieście. Przypraw sos oregano i bazylią.
Dodatki do pizzy
To co położysz na pizzy zależy tylko od twojej wyobraźni. Najczęściej są to warzywa, takie jak papryka, pomidor, cebula, pieczarki, oliwki i szpinak. Popularne dodatki mięsne to szynka, pierś z kurczaka, salami i plastry kiełbasy. Niektórzy lubią bardziej wykwintne dodatki do pizzy, na przykład w postaci owoców morza, karczochów, szparagów czy szynki parmeńskiej. Można się nawet spotkać z tak niespotykanymi połączeniami, jak pizza z frytkami, żelkami czy słodkimi owocami.
Sposób przygotowania domowej pizzy
Z wyrośniętego ciasta uformuj pizzę o średnicy około 30 cm i grubości 1 cm. Możesz to zrobić rękoma lub za pomocą wałka. Podwiń lekko brzegi ciasta, w przeciwnym wypadku sos pomidorowy może spłynąć i pobrudzić piekarnik. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i na to wykładaj wybrane przez siebie dodatki. Całość posyp startym żółtym serem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220⁰ C.
Zobacz także: włoska pizza