Lemoniada jak marzenie
Orzeźwiająca kwasowość cytryn połączona ze słodyczą cukru i chłodem kostek lodu to idealne połączenie na upały. Przedstawiamy wzorcowy przepis na lemoniadę, którą będziecie się upijać całe lato.
Do przygotowania przepisu podstawowego potrzebujesz:
Pół szklanki cukru
5 szklanek wody (osobno)
1 szklankę solu wyciśniętego z cytryn
Lód
Przygotowania zaczynamy od syropu cukrowego, dzięki któremu w napoju nie pozostaną kryształki cukru. Szklankę wody oraz cukier umieść w rondelku i podgrzewaj do chwili, gdy kryształki się rozpuszczą, a następnie zostaw do przestygnięcia. Cytryny zroluj na desce do krojenia, by puściły więcej soku, a następnie wyciśnij je.
Schłodzony syrop wlej do dzbanka, dodaj sok z cytryny i wlej cztery pozostałe szklanki wody. Jeśli lemoniada jest zbyt kwaśna, dodaj cukru-pudru, a jeśli zbyt słodka, wyciśnij odrobinę soku. Na koniec dodaj do dzbanka lód i udekoruj go listkami mięty i plastrami cytryny.
Bazowy przepis można urozmaicać dodatkowymi składnikami, dzięki którym całość zyska wyjątkowy smak. Kolor i nuty podkręci dodanie do dzbanka kilku łyżek grenadyny, dzięki czemu lemoniada stanie się różowa. Jeśli lubimy imbir, kilka jego plastrów można dodać do gotującej się wody z cukrem, ale pamiętając, żeby wyjąć plastry przy mieszaniu składników. Jeśli lubimy zioła, do gorącego syropu można dodać świeżą lub suszoną miętę, bazylię lub tymianek, które oddadzą mu swój aromat. W tym, wypadku syrop do dzbanka trzeba wlewać przez sitko.
Na bazie przepisu cytrynowego można przygotować także lemoniadę arbuzową. W tym wypadku wystarczy pół szklanki soku z cytryny, ponieważ smak zapewni szklanka soku z arbuza. By go uzyskać, trzeba przepuścić miąższ przez sokowirówkę lub zmiksować w blenderze, a następnie przepuścić przez gęste sitko tak, żeby otrzymać przynajmniej szklankę arbuzowego soku.
Później postępujemy identycznie jak w przypadku klasycznego przepisu na lemoniadę, ale dodając 3 szklanki wody zamiast 4.
Smacznego!