Teraz czytane
NALEŚNIKI

NALEŚNIKI

Ciasto na naleśniki przyrządza się w sposób dwojaki.

Pierwszy sposób stosuje się wówczas, gdy naleśniki nie nadziewamy, lecz podajemy je tylko przysmażone, posypane cukrem i oddzielnie sok do polania ich. 1/4 l. mleka rozkłócić z dwoma żółtkami, łyżeczką stopionego masła, czterema łyżkami mąki i odrobiną soli.

Gdy dobrze rozmieszane dodać pianę z jednego białka i lekko wymieszać.

Patelnię przeznaczoną do smażenia naleśników należy smarować słoninką i dobrze rozgrzać.

Na gorącą patelnię wlewamy trochę przygotowanego ciasta, rozlewamy je na całe dno patelni i smażymy. Naleśniki bez nadzienia nie muszą być zbyt cienkie.

Gdy już wszystkie usmażone składamy je we czworo i jeszcze raz przysmażamy, teraz już na maśle.

Po obsmażeniu przekładamy je na gorący półmisek, posypujemy mączka cukrową i wydajemy na stół.

Oddzielnie można do nich podać kwaśna śmietanę, sok lub konfitury.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Drugi przepis służy w celu sporządzania naleśników, które nadziewamy różnemi przysmakami.

Pół szklanki mleka i pół szklanki wody rozkłócić z dwoma jajami, łyżeczką stopionego masła, odrobina soli i 4-ma łyżkami.

Naleśniki smażyć na gorącej patelni wysmarowanej słoninką.

Naleśniki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry