Najlepszy przepis na naleśniki
Naleśniki przygotowane według tego przepisu zawsze się udają. Są puszyste, delikatne i znikają w mig!
Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujesz:
1 szklankę tłustego mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
200 g (niecałą szklankę) mąki pszennej
1 jajko
szczyptę soli
olej do smażenia
Opcjonalnie: cukier zwykły lub waniliowy, jeśli naleśniki mają być słodkie.
Składniki połącz w naczyniu i wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji przypominającej rzadką śmietanę. Odstaw je na bok na pół godziny, a później smaż naleśniki na oleju na patelni zwykłej lub przeznaczonej do naleśników. Jeśli korzystasz z teflonowego naczynia, możesz zrezygnować ze smażenia na oleju, ale wtedy dobrze jest wlać łyżkę do ciasta podczas miksowania.
Gotowe naleśniki można podać na mnóstwo sposobów.
Słodkie: z konfiturą lub dżemem, z twarożkiem i miodem, bananami i kremem czekoladowym, z mascarpone, miodem i owocami, z syropem klonowym i plastrami smażonego bekonu.
Wytrawne: z pastą jajeczną, groszkiem i wędzonym łososiem, zawijane z z sosem z mascarpone, cukinii i drobno pokrojonej szynki, z chilli con carne, z guacamole i kurczakiem, zawijane i podsmażone na patelni, zapieczone z mozarellą, pesto i pomidorami lub jako baza krokietów z mielonym mięsem, które po zawinięciu maczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na patelni.
Smacznego!