Teraz czytane
KAPUŚNIAK

KAPUŚNIAK

Dobrze ukiszoną kapustę (60 dk.) włożyć do garnka razem z kośćmi, mięsem wołowem lub wieprzowem, albo żeberkami, dodać sporo włoszczyzny, kilka grzybków i tak gotować. Podczas gotowania włożyć pokrajane jeden lub dwa pomidory. Gdy kapusta i mięso są już ugotowane, należy mięso wyjąć, zupę zaś zaprawić roztopioną uprzednio słoniną ze skwarkami, dodając odrobinę mąki. Jeżeli kapuśniak jest za mało kwaś­ny, trzeba dodać do smaku trochę kwasu z kapusty. Kapuśniak podaje się z całemi lub tłuczonemi kartoflami.

Kapuśniak – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry