Teraz czytane
DZIKA KACZKA

DZIKA KACZKA

Skruszałą kaczkę zamarynować na 12 godzin, poczem włożyć na rozpuszczony tłuszcz do rondla i polewając tłuszczem, oraz kilkoma łyżkami marynaty, piec pod przykryciem około 3 godzin.

Pod koniec dolać 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, potrzymać jeszcze 10 minut na ogniu, poczem wydać.

Dziką gęś marynujemy podobnie jak kaczkę, tylko na dobę, poczem szpikujemy ją słoninką i dusimy w tłuszczu i rosole.

Podajemy ją w jakimś ostrym sosie, a oddzielnie sałatę z czerwonej kapusty.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Dzika kaczka – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry