UDZIEC JELENI DUSZONY
przez Redakcja ABC Gotowanie
19 lutego 2014
1 1/2 kg. udźca jeleniego pokrajać w plastry, każdy plaster zbić, oczyścić z żyłek i naszpikować słoniną (około 10 dk.). Następnie posolić i popieprzyć.
10 dk. świeżych pieczarek obrać ze skórki, pokrajać w paseczki, udusić na 2 łyżkach masła, dodając sok z 1/2 cytryny.
Następnie przesmażone pieczarki wrzucić do niskiego szerokiego rondla, wkrajać 3 spore cebule, ułożyć na to mięso, dodać jeszcze 2 łyżki masła, podlać 3 łyżkami rosołu i 2 kieliszkami czerwonego wina i pod pokrywką dusić 2 godziny.
Na 15 minut przed wydaniem dodać 1/2 szklanki śmietany.
Zobacz również
Udziec jeleni duszony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.