PIECZEŃ CIELĘCA
1 1/2 kg. cielęciny (od dyszka) natrzeć mocno sokiem z cytryny, nasolić, położyć na brytfance, dodać 3 łyżki świeżego masła i wsunąć do pieca.
Pieczeń cielęca musi się piec około 3 godzin, lecz trzeba co pewien czas podlewać ją roztopionem masłem.
Mięso jest upieczone wówczas, gdy pod nakłuciem widelca, wycieka z niego biały sos.
Na 10 minut przed podaniem można pieczeń obsypać bułką tartą.
Po 10 minutach wyjąć pieczeń, pokrajać ją na desce w plastry, ułożyć na półmisku i polać masłem zrumienionem z bułeczką, zaś do masła, w którem się cielęcina piekła, wlać ze 2 łyżki buljonu, aby było więcej sosu, który po zastygnięciu powinien się ściąć na galaretę.
Sos należy podać oddzielnie w sosjerce, jeżeli ma być zastosowany do gorącej pieczeni, jeżeli zaś podaje się pieczeń cielęcą na zimno, wówczas zastygnięty w galaretę sos kraje się na wąskie paseczki i galaretką tą przybiera się pieczeń.
Pieczeń cielęca – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Co jutro robicie na obiad? Ja przyrzadze rumfordzka wedlug starego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci