BARSZCZ ROSYJSKI
przez Redakcja ABC Gotowanie
10 lutego 2014
2—3 buraki w całości i pokrajaną. na części cebulę oraz 1/2 główki kapusty włożyć razem z mięsem 1/2 wołowego i 1/4 kg. wieprzowiny do garnka i nastawić do gotowania na ogniu, jak rosół Nr. 1.
Po ugotowaniu przecedzić, dodać kwasu buraczanego i przetartą masę z uduszonych osób’ no 4 pomidorów i kilku pokrajanych ugotowanych kartofli i jeszcze jeden tylko raz zagotować wszystko razem. Pomidory, jak wyżej wspomnieliśmy, udusić oddzielnie razem z pokrajaną cebulą.
Pomidory należy również rozkroić i wycisnąć z nich ziarna,, dodać 3 dk. masła i włożyć do rondla, a jak pomidory już są rozgotowane, podsypać 1 dk. mąki.
Przepis z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.