Amerykańskie pancakes na królewskie śniadanie
Cieniutkie, polskie naleśniki wyglądają ja ubogie kuzynki puszystych, grubych pancakes zza wielkiej wody. Podawane w stosiku i oblane syropem klonowym „pankejki” to klasyczna propozycja śniadaniowa rodem z amerykańskiego dinera.
Pancakes to w wolnym tłumaczeniu „ciastka z patelni” i właśnie na słodko smakują najlepiej. W cieście jest wyjątkowo dużo spulchniaczy, dzięki którym pięknie wyrasta, a placki z łatwością utrzymują ciężar dodatków.
Do zrobienia pancakes potrzebujesz:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka i 2 łyżki stołowe mleka
1 jajo
4 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
W misce wymieszaj mąkę z cuckrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Następnie, w osobnym naczyniu, roztrzep jajko i dodaj mleko oraz płynne masło. Do składników mokrych dodaj suche i mieszaj do uzyskania jednolitej, niekoniecznie całkowicie gładkiej i gęstej jak śmietana masy.
Pancakes smaż z obu stron na nieprzywierającej patelni, suchej lub muśniętej masłem, do chwili, gdy będą złociste. Ciepłe i ułożone w stosik serwuj z syropem klonowym, miodem, owocami, orzechami bądź masłem orzechowym lub dowolnym przysmakiem, który przypadnie Ci do gustu. Pancakes lubią wszelkie słodkości, więc zachęcamy do eksperymentów, również z nietypowymi połączeniami, takimi jak syrop klonowy i chrupiący boczek. Owoce o zwartej strukturze, takie jak borówki amerykańskie czy jagody, można dodać do samego ciasta i smażyć pankejki z „wkładką”.
Smacznego!