Jak wiosna, to botwinka!
Botwinka niezmiennie kojarzy się z pierwszymi dniami wiosny. Ulubiona, nowalijkowa zupa dodaje energii melanżem różu i zieleni, a serwowana na zimno, z dużą ilością śmietany, przyniesie orzeźwienie w gorące dni. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
By botwinka wyszła tak, jak należy, potrzebujesz:
1 Litr bulionu, dowolnego
1 pęczek młodej botwinki (liście plus korzenie)
Włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, niewielki kawałek selera)
Śmietanka do zabielenia (około 100 ml)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
Koperek lub szczypior do dekoracji
Włoszczyznę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, liście botwinki posiekaj, a korzenie pokrój w kostkę lub plasterki. Gotowe warzywa (bez liści botwiny) podduś na maśle przez około 5 minut. Po tym czasie zalej je bulionem i podgrzewaj, a następnie dodaj pokrojone liście i łodygi botwiny i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty lub do chwili, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Śmietanę połącz z mąką, a następnie dodaj jedną lub dwie chochle bulionu, który zahartuje śmietanę, dzięki czemu się nie zetnie. Następnie dodaj całość do zupy, wymieszaj, zakwaś sokiem z cytryny i dopraw wedle uznania.
Gotową botwinkę serwuj posypaną szczypiorem lub koperkiem, najlepiej z ugotowanymi jajkami. Botwinka smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!