Najlepszy przepis na brownie
Amerykański krewniak swojskiego murzynka bije go na głowę słodkością i konsystencją. Bazą brownie nie jest kakao, ale prawdziwa czekolada.
Nasz przepis a brownie idealne zaczerpnęliśmy od królowej zmysłowych wypieków – Nigelli Lawson.
Do przygotowania pysznego brownie potrzebujesz:
- 2 i 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (około 225 g)
- Tyle samo masła (nieco ponad 2 kostki)
- Szklankę drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- Około 200 g posiekanych orzechów lub migdałów
- Opcjonalnie: pół łyżeczki kawy
Przygotowanie:
Masło i podzieloną na mniejsze części czekoladę umieść w rondelku i rozpuść, Gdy masa będzie gładka, a składniki się połączą, dodaj do nieco cukier oraz ekstrakt z wanilii i odstaw, aż masa się przestudzi.
Gdy tak się stanie, do masy dodaj roztrzepane jajka, orzechy i kawę, jeśli chcesz ich uczyć. Po wymieszaniu całość przelej na blaszkę (niewielką, około 24 na 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około pół godziny w 170 stopniach. Gotowe powinno być ścięte od góry i wilgotne oraz ciągnące w środku.
We wspomnianym przepisie nie ma mąki – naszym zagęstnikiem są orzechy, które oczywiście można zastąpić mąką. W tym wypadku konieczne będzie również dodanie 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Smacznego!