Teraz czytane
Jak zrobić domowy budyń?

Jak zrobić domowy budyń?

Jak zrobić domowy budyń? 11
Sklepowa mieszanka budyniowa to wydatek około 2 -3 złotych, ale po co wydawać, skoro domowy budyń z łatwością zrobimy z produktów obecnych w każdym domu: cukru, jajek, mleka i mąki. Przedstawiamy niezawodny przepis na domowy deser.

Do przygotowania budyniu potrzebujemy:

  • 500 ml mleka (najlepiej tłustego)
  • 2-3 łyżki cukru, zwykłego lub waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej bądź kukurydzianej albo dwa żółtka
  • 1 łyżka masła

Dodatki opcjonalne:

  • ekstrakt z wanilii lub miąższ z laski wanilii
  • owoce, dżem bądź konfitura, syrop owocowy, karmel, czekolada lub inne ulubione dodatki, które nadadzą budyniowi smak.

Przygotowanie:

Podobnie jak przy robieniu budyniu w proszku, z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, w której rozrabiamy cukier, wanilię, mąki (ewentualnie mąki i żółtka) i dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiego roztworu bez grudek. W mieszaniu można wspomóc się blenderem.

Resztę mleka zagotowujemy w rondelku, a gdy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i dokładnie mieszamy, ponownie czekając na zagotowanie. Gdy całość zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej do chwili, gdy budyń zgęstnieje. Obniżenie temperatury jest bardzo ważne, ponieważ budyń gotowany z byt długo może się przypalić i rozwarstwić po przestudzeniu.

Gotowy budyń przelewamy do naczyń i uzupełniamy ulubionymi dodatkami.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 15

Jeśli chcemy, by sama masa była smakowa, połowę mleka można zastąpić sokiem owocowym. Chcąc wzbogacić aromat budyniu, cukier zastąpmy syropem smakowym. Jeśli natomiast chcemy uzyskać budyń czekoladowy, do mleka można dodać kakao.

Smacznego!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry