Domowy majonez: 5 zasad, które musisz znać
Parę żółtek, odrobina musztardy, ocet, szczypta przypraw, hojna porcja oleju, a wszystko to miksujemy razem i domowy majonez gotowy. Brzmi banalnie, jednak przyrządzanie ulubionego, wielkanocnego dodatku rządzi się kilkoma ważnymi zasadami.
Żeby przygotować majonez potrzebujemy:
- 1 szklankę oleju, najlepiej o delikatnym smaku – najlepszy będzie rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron
- 2 duże żółtka
- 1 łyżkę octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczkę musztardy
- Sól, pieprz i cukier do smaku.
Wszystkie składniki poza olejem i przyprawami umieszczamy w misce lub wysokim, wąskim naczyniu i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku.
Tyle przepis, a o czym pamiętać, żeby majonez wyszedł smaczny i puszysty?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Olej dawkujemy z rozwagą – na początku, gdy dopiero rozcieramy jajka, nawet op kropli. W miarę, jak mikstura nabiera konsystencji, możemy wlewać go większym strumieniem, jednak pamiętając, by kolejne porcje oleju dodawać dopiero po zmiksowaniu poprzednich.
Jajka przed rozbiciem trzeba dokładnie umyć i sparzyć we wrzątku.
Majonez powstaje z surowych żółtek, co grozi zarażeniem salmonellą, By temu zapobiec, używajmy jaj z pewnych źródeł, koniecznie świeżych i nie zapomnijmy o sparzeniu ich przed rozbiciem.
Szybkie tempo to podstawa sukcesu
Składniki trzeba rozcierać jak najszybciej i bez przerwy, dlatego do robienia majonezu świetnie nadaje się mikser. Wszystkie składniki powinnyśmy mieć pod ręką, żeby przyrządzanie poszło szybko i sprawnie.
Majonez ucieramy w jednym kierunku
W prawo lub w lewo, wedle uznania – taka metoda gwarantuje, że będzie klarowny i puszysty.
Powodzenia!