GRZYBEK Z RODZYNKAMI
5 żółtek rozbić ze szklanką mleka, 2-ma łyżkami cukru, odrobiną soli i 5-ma łyżkami mąki.
Gdy dobrze rozkłócone, bez grudek dodać 5 dkg. rodzynków i lekko wymieszać z pianą ubitą z 5-ciu białek.
Następnie wylać na blachę dobrze wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką.
Grzybek należy piec w gorącym piecu około 20 minut. Gdy się zrumieni, wyjąć z pieca, pokroić w drobną kostkę, którą wysypać na półmisek i popudrować mączką cukrową zmieszaną z waniiją.
W ten sam sposób można piec grzybek z wiśniami, czereśniami lub też ślinkami. Należy tylko owoce te wymyć, osuszyć, wydrążyć pestki i na pół godziny przed dołożeniem ich do ciasta pocukrować, by puściły sok.
Grzybek z rodzynkami – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.