Teraz czytane
GRZYBEK Z RODZYNKAMI

GRZYBEK Z RODZYNKAMI

5 żółtek rozbić ze szklanką mleka, 2-ma łyżkami cukru, odrobiną soli i 5-ma łyżkami mąki.

Gdy dobrze rozkłócone, bez grudek dodać 5 dkg. rodzynków i lekko wymieszać z pianą ubitą z 5-ciu białek.

Następnie wylać na blachę dobrze wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką.

Grzybek należy piec w gorącym piecu około 20 minut. Gdy się zrumieni, wyjąć z pieca, pokroić w drobną kostkę, którą wysypać na półmisek i popudrować mączką cukrową zmieszaną z waniiją.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

W ten sam sposób można piec grzybek z wiśniami, czereśniami lub też ślinkami. Należy tylko owoce te wymyć, osuszyć, wydrążyć pestki i na pół godziny przed dołożeniem ich do ciasta pocukrować, by puściły sok.

Grzybek z rodzynkami – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry