NALEŚNIKI Z SEREM
przez Redakcja ABC Gotowanie
23 lutego 2014
Usmażone naleśniki posmarować przygotowaną masą z sera, składać na czworo i smażyć na maśle.
Masę z sera przyrządza się w następujący sposób: Ucieramy 2 żółtka z łyżką masła śmietankowego i 2-ma łyżkami mączki cukrowej.
Gdy dobrze utarte, dodajemy 25 dkg. przetartego przez sito lub przepuszczonego przez maszynkę sera (twarogu), łyżeczkę kwaśnej śmietany, trochę miałkiej wanllji i mieszamy to dokładnie z utartemi żółtkami.
W końcu dodać 5 dkg. rodzynków i pianę z dwóch białek.
Po lekkiem wymieszaniu smarujemy masa naleśniki. P
Zobacz również
odsmażone z serem naleśniki pudrujemy cukrem na gorącym półmisku i tak podajemy na stół.
Naleśniki z serem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.