LEGUMINA Z JABŁEK
Cztery duże jabłka nakroić z wierzchu, dokładnie wydrążyć i ugotować w syropie.
Należy je gotować w wysokiem naczyniu, by syrop możliwie zakrył je w całości.
Do wody, potrzebnej do zakrycia jabłek ilości, wsypać 4 łyżki cukru, dodać skórkę cytrynową, kawałek wanilji i gotować na wolnym ogniu uważając, by jabłka się nie rozgotowały.
Gdy ugotowane, wystudzić, napełnić konfiturą, najlepiej z wiśni, poczem oblać go ubitą z cukrem kwaśną śmietanką, albo kremikiem waniljowym.
Kremik przyrządza się w następujący sposób: Pół szklanki śmietanki zagotowuje się z pół laseczka drobno utartej wanilji.
Po zagotowaniu zalewa się utarte do białości z łyżką cukru żółtko i stawia się w kamiennem naczyniu na ogniu.
Krem miesza się nieustannie, a gdy zgęstnieje, studzi się i polewa nim jabłka.
Można również jabłka nie gotować, a upiec, wsypując w otwory po pół łyżeczki cukru, albo też udusić w maśle.
Podobnie przyrządza się leguminę z gruszek, używając połowę mniej cukru, gdyż gruszki są słodsze od jabłek.
Legumina z jabłek – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.