LEGUMINA Z JABŁEK

Cztery duże jabłka nakroić z wierzchu, dokładnie wydrążyć i ugotować w syropie.

Należy je gotować w wysokiem naczyniu, by syrop możliwie zakrył je w całości.

Do wody, potrzebnej do zakrycia jabłek ilości, wsypać 4 łyżki cukru, dodać skórkę cytrynową, kawałek wanilji i gotować na wolnym ogniu uważając, by jabłka się nie rozgotowały.

Gdy ugotowane, wystudzić, napełnić konfiturą, najlepiej z wiśni, poczem oblać go ubitą z cukrem kwaśną śmietanką, albo kremikiem waniljowym.

Kremik przyrządza się w następujący sposób: Pół szklanki śmietanki zagotowuje się z pół laseczka drobno utartej wanilji.

Po zagotowaniu zalewa się utarte do białości z łyżką cukru żółtko i stawia się w kamiennem naczyniu na ogniu.

Krem miesza się nieustannie, a gdy zgęstnieje, studzi się i polewa nim jabłka.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 1

Można również jabłka nie gotować, a upiec, wsypując w otwory po pół łyżeczki cukru, albo też udusić w maśle.

Podobnie przyrządza się leguminę z gruszek, używając połowę mniej cukru, gdyż gruszki są słodsze od jabłek.

Legumina z jabłek – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry