Teraz czytane
GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

grzybek zwyczajny przepis

Grzybek zwyczajny to bardzo proste ciasto, które możecie przygotować samodzielnie.

Czas przygotowania to około 20 minut.

 

5 dk. mąki utrzeć z 2 żółtkami, łyżką masła i odrobiną soli.

Należy trzeć to wszystko do białości, następnie ubić pianę z 2 białek i dodać ją do masy.

Masę wyłożyć na patelnię wysmarowaną masłem i wstawić do piecyka na 15 minut.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 12

Kiedy grzybek upieczony, należy pokrajać go w kostkę, jeszcze na kilka minut wstawić do pieca, aby wysechł, poczem wrzucić do wazy na gorący rosół lub zupę.

Grzybek zwyczajny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

View Comment (1)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry