Teraz czytane
PAPRYKARZ Z KURCZĄT

PAPRYKARZ Z KURCZĄT

2 kurczaki oskubane, opalone, wypatroszone i wymyte, pokrajać na ćwiartki.

Na dno szerokiego rondla włożyć 3 łyżki świeżego masła, na maśle tem położyć kurczęta, podlać 2 łyżkami zimnej wody i dusić pod przykryciem około 1 godziny, dolewając od czasu do czasu 1 łyżkę rosołu.

Gdy kurczęta są już zarumienione i prawie miękkie, obsypać je odrobiną mąki, wlać 1/2 szklanki śmietany, dodać sok z 1/2 cytryny i posolić.

Na 10 minut przed wydaniem wsypać 1 łyżeczkę węgierskiej papryki i jeszcze kilka minut poddusić.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Gdy sos nabiera złotego koloru, wówczas należy kurczęta wyłożyć na półmisek, obłożyć ryżem ugotowanym na sypko, zalać sosem, w którym się dusiły i podać.

Paprykarz z kurcząt – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry