PAPRYKARZ Z KURCZĄT
2 kurczaki oskubane, opalone, wypatroszone i wymyte, pokrajać na ćwiartki.
Na dno szerokiego rondla włożyć 3 łyżki świeżego masła, na maśle tem położyć kurczęta, podlać 2 łyżkami zimnej wody i dusić pod przykryciem około 1 godziny, dolewając od czasu do czasu 1 łyżkę rosołu.
Gdy kurczęta są już zarumienione i prawie miękkie, obsypać je odrobiną mąki, wlać 1/2 szklanki śmietany, dodać sok z 1/2 cytryny i posolić.
Na 10 minut przed wydaniem wsypać 1 łyżeczkę węgierskiej papryki i jeszcze kilka minut poddusić.
Gdy sos nabiera złotego koloru, wówczas należy kurczęta wyłożyć na półmisek, obłożyć ryżem ugotowanym na sypko, zalać sosem, w którym się dusiły i podać.
Paprykarz z kurcząt – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.