Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA „NIC”

Ubić pianę z 4 jajek, wsypać potrochu cukier i ciągle ubijać, aż zmiesza się zupełnie z pianą. Ubitą pianę kłaść łyżeczką na blachę wyłożoną papierem i wsunąć do pieca, aby wyschła. Nastawić na ogniu 1 litr mleka, zaprawić trzema żółtkami rozbitemi do białości z 3 dk. cukru i mieszać dobrze drucianą trzepaczką, aż zgęstnieje. Zupę ostudzić, wylać do wazy i wrzucić na nią wysuszoną pianę z białek pokrojoną na drobno.

Zupa „nic” – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *