Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Przepis na pączki idealne

Już tylko dzień dzieli nas od słodkiego obżarstwa w Tłusty Czwartek. Przy tej okazji diety idą w kąt, a na stole pojawiają się pączki, którymi przynajmniej w tym dniu można objadać się bezkarnie. Najlepiej smakują te domowej roboty, dlatego podpowiadamy, jak zrobić je samemu.

Przepis na pączki przytaczamy za autorką najpopularniejszego bloga wypiekowego w Polsce – Moje Wypieki. Jego twórczyni przedstawia kilka pączkowych receptur, jednak my przedstawiamy pierwotną.

Przygotuj (składniki na około 40 sztuk)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych lub 3 saszetki (21 g) suchych drożdży
  • 100-150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 40 ml spirytusu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub na lukier (szklanka + 2-3 łyżki gorącej wody).

Krok 1:

Mąkę wymieszaj z drożdżami, suchymi bądź rozczynem na bazie świeżych.

Krok 2:

Dodaj resztę składników i wyrabiaj, a na końcu dodaj rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj przez kolejne kilka minut do chwili, gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Krok 3:

Gdy tak się stanie, zawiń je w kulę, włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie krotko wyrabiaj.

Krok 4:

Ciasto nabieraj łyżką, formuj w krążki, nałóż pół łyżeczki nadzienia, zlep i uformuj. Uformowane pączki połóż na stolnicy, nakryj serwetką i pozostaw do wyrośnięcia – powinny podwoić objętość.

Krok 5:

Wyrośnięte pączki smaż na głębokim tłuszczu rozgzranym do temperatury 175 ºC z obu stron, aż staną się złociste. Gotowe udekoruj cukrem pudrem lub lukrem i posypką.

Kilka wskazówek

Pączki są najlepsze, gdy smażymy je na smalcu, ale olej również się sprawdzi. Jeśli chcemy uniknąć zbyt tłustego ciasta, do masy można dodać łyżeczkę octu lub sok z połowy cytryny. Temperatura smażenia jest bardzo ważna, więc warto skorzystać z termometru cukierniczego. Sposób nadziewania pączków nie ma znaczenia – w naszej metodzie polecamy nadziewanie przed smażeniem, ale można to zrobić również po. Pączki to kwintesencja słodkości, ale ciasto nie może być zbyt słodkie, ponieważ szybko się przypali.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *