Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

POTRAWKA Z GĘSICH PODRÓBEK

Podróbka gęsie oczyścić, wymyć, ugotować w 1 litrze wody osolonej, dodając 15 dk. rozmaitej włoszczyzny i trochę korzeni.

W oddzielnym garnuszku ugotować 3 dk. grzybków i następnie pokrajać je cienko w paseczki.

Ugotować na sypko 25 dk. ryżu, gdy jest ugotowany, dodać do niego 2 łyżki świeżego masła i wlać rosół przecedzony, w którym się podróbka gotowały. Do tego wło­żyć jeszcze grzybki pokrajane w pa­seczki, wlać 1/2 szklanki śmietany i wszystko razem zagotować, następnie podróbka wyłożyć na półmisek i zalać sosem z ryżem.

Potrawka z gęsich podróbek – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *