Teraz czytane
Najlepszy przepis na naleśniki

Najlepszy przepis na naleśniki

Naleśniki przygotowane według tego przepisu zawsze się udają. Są puszyste, delikatne i znikają w mig!

naleśniki2

Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujesz:

1 szklankę tłustego mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
200 g (niecałą szklankę) mąki pszennej
1 jajko
szczyptę soli
olej do smażenia

Opcjonalnie: cukier zwykły lub waniliowy, jeśli naleśniki mają być słodkie.

Składniki połącz w naczyniu i wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji przypominającej rzadką śmietanę. Odstaw je na bok na pół godziny, a później smaż naleśniki na oleju na patelni zwykłej lub przeznaczonej do naleśników. Jeśli korzystasz z teflonowego naczynia, możesz zrezygnować ze smażenia na oleju, ale wtedy dobrze jest wlać łyżkę do ciasta podczas miksowania.

naleśniki3

Gotowe naleśniki można podać na mnóstwo sposobów.

Zobacz również
żurek przyprawy

Słodkie: z konfiturą lub dżemem, z twarożkiem i miodem, bananami i kremem czekoladowym, z mascarpone, miodem i owocami, z syropem klonowym i plastrami smażonego bekonu.

Wytrawne: z pastą jajeczną, groszkiem i wędzonym łososiem, zawijane z z sosem z mascarpone, cukinii i drobno pokrojonej szynki, z chilli con carne, z guacamole i kurczakiem, zawijane i podsmażone na patelni, zapieczone z mozarellą, pesto i pomidorami lub jako baza krokietów z mielonym mięsem, które po zawinięciu maczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na patelni.

Smacznego!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry