Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KRÓLIK SMAŻONY

Młodego królika obciągnąć ze skó­ry mniej więcej w ten sam sposób, jak się obciąga zająca, następnie wypatroszyć, w kilku wodach wypłukać, wytrzeć do sucha czystą ściereczką, posolić, pokrajać na 4 ćwiartki, otoczyć w mące, później w rozbitem jajku, posypać tartą bułką i na rozpalonem maśle (mniej więcej 3 łyżki) sma­żyć.

Gdy królik jest już zarumieniony, wsunąć go na 10—15 minut do gorącego piecyka, aby w środku nie był surowy.

Później wyłożyć na półmisek i oddzielnie podać któryś z ostrych gorących sosów lub sos tatarski na zimno (ob. Sosy).

Królik smażony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *