POTRAWKA Z ZAJĄCA

Przednie łapy zajęcze, kark, żeberka, płuca i serce ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając 15 dk. rozmaitej włoszczyzny i 1 dk. korzeni. Gotować tak długo, dopóki mięso nie będzie miękkie.

Oddzielnie przesmażyć 2 łyżki masła z 2 łyżkami mą­ki, rozcieńczyć kilku łyżkami rosołu, w którym się zając gotował, dodać 1 kieliszek białego wina i 1/2 szklanki śmietany, wszystko to zagotować.

Do sosu dodać surową pokrajaną w plastry wątróbkę zajęczą i gotować jeszcze 20 minut.

Następnie zająca pokrajać i ułożyć na półmisku, a przed samem wydaniem zalać przecedzonym sosem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 1

Potrawka z zająca – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry