POTRAWKA Z ZAJĄCA
przez Redakcja ABC Gotowanie
19 lutego 2014
Przednie łapy zajęcze, kark, żeberka, płuca i serce ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając 15 dk. rozmaitej włoszczyzny i 1 dk. korzeni. Gotować tak długo, dopóki mięso nie będzie miękkie.
Oddzielnie przesmażyć 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki, rozcieńczyć kilku łyżkami rosołu, w którym się zając gotował, dodać 1 kieliszek białego wina i 1/2 szklanki śmietany, wszystko to zagotować.
Do sosu dodać surową pokrajaną w plastry wątróbkę zajęczą i gotować jeszcze 20 minut.
Następnie zająca pokrajać i ułożyć na półmisku, a przed samem wydaniem zalać przecedzonym sosem.
Zobacz również
Potrawka z zająca – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.