Teraz czytane
Włoska kolacja — wybierz dania i wino, które zachwycą gości

Włoska kolacja — wybierz dania i wino, które zachwycą gości

Włoska kolacja — wybierz dania i wino, które zachwycą gości 11

Chociaż do Włoch można tanio polecieć przez cały rok, wielu fanów Italii ma nierzadko ochotę skosztować włoskich dań we własnym domu. Dzięki temu, że w sklepach nie brakuje do nich składników, a i o prawdziwe włoskie wino coraz łatwiej, przygotowanie menu jest proste i nie wymaga poniesienia znacznych kosztów. Sprawdź, co warto zaserwować swoim gościom w ramach domowego menu w stylu włoskim.

Kuchnia włoska – pełna warzyw i ziół

Włoska kuchnia, obok francuskiej, jest jedną z najbardziej cenionych na całym świecie. Chociaż każdy region Włoch ma własne kulinarne tradycje, to jednak każdy smakosz wymieni dania, które kojarzą się z Italią jednoznacznie. Kuchnia włoska znana jest przede wszystkim z dań na bazie makaronu i klusek oraz z warzyw i aromatycznych przypraw. W kuchni Włoszki i Włocha nie może zabraknąć suszonych pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, bazylii oraz oregano. Dania pachną także tymiankiem, estragonem, rozmarynem. Zakup włoskich składników warto także poszerzyć o parmezan, ryby, owoce morza, a także o składniki do pizzy. Najbardziej sycący posiłek Włosi jadają późnym popołudniem lub wieczorem i składa się on z przystawki, makaronu lub zupy, głównego dania lub sałatki i deseru. 

Włoskie dania nie należą do skomplikowanych, ale ich podstawą są produkty wysokiej jakości. 

Włoskie menu na wieczór 

Nawet niedoświadczony kucharz jest w stanie przygotować menu złożone z dań charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Składniki można obecnie kupić nawet w osiedlowych dyskontach. 

  • Lekka sałatka na bazie rukoli, z szynką parmeńską, z dodatkiem oliwek będzie doskonałą przystawką, która podkręci apetyt. 
  • Sery – na jednej desce możesz ułożyć kawałki parmezanu, mozzarelli, gorgonzoli, w małym miseczkach rozłożyć mascarpone i ricottę. 
  • Zupa — jeśli ma być w stylu włoskim, to zrób krem z pomidorów pachnący świeżą bazylią albo warzywną minestrone z makaronem lub ryżem.
  • Makaron – spaghetti i lasagne to najbardziej znane dania z Italii, w których powinny znaleźć się sos ze świeżych pomidorów i aromatyczny ser. 
  • Gnocchi, czyli delikatne włoskie kluski możesz kupić, a następnie podać z domowym sosem: bolońskim, grzybowym, szpinakowym, śmietanowym czy bazyliowym oraz z dodatkiem sera: mozzarelli, gorgonzoli lub parmezanu.
  • Risotto – to gęste danie na bazie ryżu, który chłonie aromaty z dodatków: wina, grzybów, owoców morza i mięsa. Nie jest skomplikowane, ale wymaga długiego gotowania na małym ogniu i świetnej jakości bulionu.  
  • Pizza – danie znane na całym świecie. Aby upiec włoską pizzę, przygotuj mąkę typu 00, sos pomidorowy, ser mozzarella i zioła oraz inne dodatki, np. oliwki, owoce morza, szynkę. Pizze powinno piec się bardzo krótko w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. 
  • Danie główne powinno zawierać mięso, owoce morza lub ryby w postaci grillowanej, lub pieczonej. 
  • Deser – tiramisu lub panna cotta. 

Włoskie wino — bez niego kolacja się nie uda

Kuchnia włoska nie obejdzie się także bez wina: białego i czerwonego. Włosi mają doskonałe warunki do uprawy winorośli, wykorzystują je więc od wieków, produkując bardzo różnorodne trunki. 

Zobacz również
Wyposażenie bufetu – jakie elementy powinny się w nim znaleźć? 15

Jeśli nie masz szerokiej wiedzy na temat włoskich win, a chcesz wybrać trunek wysokiej klasy, zwróć uwagę na owocowe i orzeźwiające Lambrusco. Winorośl Lambrusco pokrywa we Włoszech ponad 10 tys. hektarów, a jej uprawy znajdują się w regionie Emilia-Romania, w Lombardii, Apulii, na Sycylii i w Piemoncie. Od odmiany winorośli zależy, czy wino będzie miało nuty kwiatowe np. fiołków, czy bardziej owocowe: wiśni, truskawek, malin, jeżyn. Smak wina jest lekko gorzki, ale bardzo przyjemny. 

We Włoszech z Lambrusco produkuje się przede wszystkim wina musujące czerwone i różowe, ale także wina tradycyjne, od wytrawnych po słodkie. Charakteryzują się intensywną barwą i niską zawartością alkoholu — wynosi ona ok. 11% objętości. Wino Lambrusco z pewnością dopełni smaku włoskiej kolacji, a kupisz je w specjalistycznym, chociaż polskim sklepie: LeBarbatelle. Wystarczy zamówić je z przesyłką pod wskazany adres, by móc poczęstować gości spragnionych włoskich smaków. 

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry