Teraz czytane
Włoska kolacja — wybierz dania i wino, które zachwycą gości

Włoska kolacja — wybierz dania i wino, które zachwycą gości

Włoska kolacja — wybierz dania i wino, które zachwycą gości 11

Chociaż do Włoch można tanio polecieć przez cały rok, wielu fanów Italii ma nierzadko ochotę skosztować włoskich dań we własnym domu. Dzięki temu, że w sklepach nie brakuje do nich składników, a i o prawdziwe włoskie wino coraz łatwiej, przygotowanie menu jest proste i nie wymaga poniesienia znacznych kosztów. Sprawdź, co warto zaserwować swoim gościom w ramach domowego menu w stylu włoskim.

Kuchnia włoska – pełna warzyw i ziół

Włoska kuchnia, obok francuskiej, jest jedną z najbardziej cenionych na całym świecie. Chociaż każdy region Włoch ma własne kulinarne tradycje, to jednak każdy smakosz wymieni dania, które kojarzą się z Italią jednoznacznie. Kuchnia włoska znana jest przede wszystkim z dań na bazie makaronu i klusek oraz z warzyw i aromatycznych przypraw. W kuchni Włoszki i Włocha nie może zabraknąć suszonych pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, bazylii oraz oregano. Dania pachną także tymiankiem, estragonem, rozmarynem. Zakup włoskich składników warto także poszerzyć o parmezan, ryby, owoce morza, a także o składniki do pizzy. Najbardziej sycący posiłek Włosi jadają późnym popołudniem lub wieczorem i składa się on z przystawki, makaronu lub zupy, głównego dania lub sałatki i deseru. 

Włoskie dania nie należą do skomplikowanych, ale ich podstawą są produkty wysokiej jakości. 

Włoskie menu na wieczór 

Nawet niedoświadczony kucharz jest w stanie przygotować menu złożone z dań charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Składniki można obecnie kupić nawet w osiedlowych dyskontach. 

  • Lekka sałatka na bazie rukoli, z szynką parmeńską, z dodatkiem oliwek będzie doskonałą przystawką, która podkręci apetyt. 
  • Sery – na jednej desce możesz ułożyć kawałki parmezanu, mozzarelli, gorgonzoli, w małym miseczkach rozłożyć mascarpone i ricottę. 
  • Zupa — jeśli ma być w stylu włoskim, to zrób krem z pomidorów pachnący świeżą bazylią albo warzywną minestrone z makaronem lub ryżem.
  • Makaron – spaghetti i lasagne to najbardziej znane dania z Italii, w których powinny znaleźć się sos ze świeżych pomidorów i aromatyczny ser. 
  • Gnocchi, czyli delikatne włoskie kluski możesz kupić, a następnie podać z domowym sosem: bolońskim, grzybowym, szpinakowym, śmietanowym czy bazyliowym oraz z dodatkiem sera: mozzarelli, gorgonzoli lub parmezanu.
  • Risotto – to gęste danie na bazie ryżu, który chłonie aromaty z dodatków: wina, grzybów, owoców morza i mięsa. Nie jest skomplikowane, ale wymaga długiego gotowania na małym ogniu i świetnej jakości bulionu.  
  • Pizza – danie znane na całym świecie. Aby upiec włoską pizzę, przygotuj mąkę typu 00, sos pomidorowy, ser mozzarella i zioła oraz inne dodatki, np. oliwki, owoce morza, szynkę. Pizze powinno piec się bardzo krótko w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. 
  • Danie główne powinno zawierać mięso, owoce morza lub ryby w postaci grillowanej, lub pieczonej. 
  • Deser – tiramisu lub panna cotta. 

Włoskie wino — bez niego kolacja się nie uda

Kuchnia włoska nie obejdzie się także bez wina: białego i czerwonego. Włosi mają doskonałe warunki do uprawy winorośli, wykorzystują je więc od wieków, produkując bardzo różnorodne trunki. 

Zobacz również
Jak wybrać idealną ladę cukierniczą do sklepu lub restauracji? 15

Jeśli nie masz szerokiej wiedzy na temat włoskich win, a chcesz wybrać trunek wysokiej klasy, zwróć uwagę na owocowe i orzeźwiające Lambrusco. Winorośl Lambrusco pokrywa we Włoszech ponad 10 tys. hektarów, a jej uprawy znajdują się w regionie Emilia-Romania, w Lombardii, Apulii, na Sycylii i w Piemoncie. Od odmiany winorośli zależy, czy wino będzie miało nuty kwiatowe np. fiołków, czy bardziej owocowe: wiśni, truskawek, malin, jeżyn. Smak wina jest lekko gorzki, ale bardzo przyjemny. 

We Włoszech z Lambrusco produkuje się przede wszystkim wina musujące czerwone i różowe, ale także wina tradycyjne, od wytrawnych po słodkie. Charakteryzują się intensywną barwą i niską zawartością alkoholu — wynosi ona ok. 11% objętości. Wino Lambrusco z pewnością dopełni smaku włoskiej kolacji, a kupisz je w specjalistycznym, chociaż polskim sklepie: LeBarbatelle. Wystarczy zamówić je z przesyłką pod wskazany adres, by móc poczęstować gości spragnionych włoskich smaków. 

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry