Teraz czytane
Rach-ciach i danie gotowe! Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

Rach-ciach i danie gotowe! Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

Rach-ciach i danie gotowe! Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu? 11
W niektórych wypadkach długiego czasu gotowania nie sposób uniknąć – jest warunkiem dobrego smaku, ale  na co dzień można i warto stosować triki, które skrócą gotowanie, dając nam więcej czasu na smakowanie tego, co przygotowaliśmy.

Przeczytaj przepis ZANIM zaczniesz gotować

Banalne, prawda? Niestety, większość z nas o tym zapomina, przez co w trakcie gotowania zazwyczaj uświadamiamy sobie, że czegoś nam brakuje, nie dodaliśmy składnika, który był potrzebny lub że trzeba przygotować coś ekstra. Poświęcenie minuty na zapoznanie się z przepisem przed gotowaniem zaoszczędzi sporo czasu później.

Przygotuj wszystkie składniki 

Warzywa pokrój, mięso podziel na porcje, miej pod ręka przyprawy, tłuszcze i odmierzone składniki sypkie, a jeśli potrzebny jest bulion, przygotuj go zawczasu – wtedy gotowanie pójdzie znacznie szybciej.

mięso

 

Nie zapomnij o misce na odpadki

Zamiast kursować do kosza, wszystkie odpadki wrzucaj do jednej, dużej miski, żeby oszczędność czasu i porządek szły w parze.

Po co obierasz wszystkie warzywa?

Jeśli nie lubisz skórki albo masz problemy ze strawieniem jej, obieranie jest uzasadnione, ale w zdecydowanej większości przypadków nie ma sensu. Ziemniaki, zwłaszcza młode, można gotować ze skórką, a u marchwi jest tak cienka, że w zasadzie nie wyczuwamy jej smaku. Co więcej, w skórce znajduje się mnóstwo składników odżywczych, które warto zachować.

zimniory

Nie bój się dróg na skróty

Fasola, cieciorka, pomidory, passata pomidorowa czy miksy sałatkowe to kilka z wielu półproduktów, które wprawdzie można przygotować samodzielnie, ale zrobienie ich jest czasochłonne. Półprodukty dobrej jakości to oszczędność czasu, a często też pieniędzy, bez kompromisów dotyczących smaku.

Nie siekaj czosnku

Siekanie czosnku jest kłopotliwe i wymaga wprawy, więc korzystaj z wyciskacza lub, jeśli go nie masz, ze zwykłej tarki, żeby go rozdrobnić. Pójdzie łatwiej i szybciej.

szczypiorek

Zmiękcz masło błyskawicznie

Zobacz również
Jak filetować rybę i który nóż do filetowania wybrać

Jeśli potrzebujesz miękkiego masła, ale nie zostało wyjęte z lodówki w porę (bo np. nie doczytałaś tego w przepisie), włóż je do torebki strunowej i zanurz w ciepłej wodzie na parę minut.

Gotuj warzywa razem z makaronem

Miękkie i drobne warzywa, takie jak brokuły, groszek czy szpinak, można zblanszować w tym samym garnku, w którym gotujemy makaron podawany razem z nimi. Wystarczy, że wrzucisz je do wody pod koniec gotowania.

pomidory

Warzywa do zupy-kremu ścieraj na tarce

To zaoszczędzi ci czasu na miksowaniu, bo drobne warzywa znacznie łatwiej zamienić w gładki krem.

Nie oszczędzaj na porcjach

Przepis przewiduje danie dla dwóch osób? Podwój składniki i za jednym razem przygotuj jedzenie na dwa obiady. Zwiększenie porcji wymaga znacznie mniej fatygi, niż przygotowywanie kolejnego posiłku od zera.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry