Teraz czytane
Oliwa pierwszego tłoczenia najlepsza na tle innych olejów roślinnych

Oliwa pierwszego tłoczenia najlepsza na tle innych olejów roślinnych

Oliwa pierwszego tłoczenia najlepsza na tle innych olejów roślinnych 11

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać już o zdrowotnych właściwościach roślinnych olejów. Popularne oleje spożywcze, takie jak rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek są powszechnie dostępne, jednak ich proces produkcji pozostawia wiele do życzenia. Tylko dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia zasługuje na zaufanie konsumenckie, chociaż dla wielu osób posiada ona zbyt wyrazisty jak na olej smak.

Prasa do oleju na zdrowie

Zgodnie z zaleceniami Centrum Zdrowia Dziecka i Instytutu Matki i Dziecka oleje roślinne warto wprowadzać do diety niemowlęcej już od szóstego miesiąca życia. Oczywiście w niewielkich ilościach, kilka kropel do posiłku wystarczy. Kwasy omega-3 zawarte w tłuszczach roślinnych powoli stymulują rozwój intelektualny małego dziecka. Najlepiej podawać oleje możliwie obojętne alergologicznie: olej lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek.

Posiadając w domu własną prasę do oleju, codziennie można podawać rodzinie świeżą porcję bogatych w witaminy, smakowych olejów roślinnych. Wystarczy zaopatrzyć dom w różnego rodzaju pestki, najlepiej kupione w ekologicznym sklepie i włączyć urządzenie. Oleje roślinne smakowe tłoczone na zimno są tak popularne nie tylko dlatego, że dostarczają organizmowi witamin, ale również dlatego, że są doskonałą przyprawą podnoszącą smak potraw i ich jakość odżywczą. Z prasą do leju można eksperymentować z aromatami, wzbogacając swoje menu o nowe doznania smakowe.

Własnego wyrobu oleje tłoczone na zimno

Za pomocą prasy do oleju można wyciskać oleisty płyn z wielu dostępnych na rynku pestek: orzechów ziemnych i laskowych, dyni, słonecznika, orzechów makadamia, z sezamu, lnu, nasion chia, konopi siewnej, surowych oliwek oraz kokosa. Powstały z nich olej posiada klasę virgin, czyli jest to poziom oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno.

Zobacz również
Produkcja przetworów mlecznych 15

Prasa do oleju roślinnego, to urządzenie niezwykle łatwe w obsłudze. Kilka programów wystarcza, by wytłoczyć olej z każdej rośliny oleistej. Wystarczy do zbiornika wsypać pestki i włączyć właściwy program, by po chwili otrzymać gęsty i złoty płyn. Olej dostępny dzięki wytłaczarce nie zdąży się utlenić i zmienić pod wpływem powietrza i lodówki. Jest zdrowy i pełen aromatu. A po dodaniu niezbędnej ilości do potrawy, pozostały olej warto zastosować w postaci kosmetyku. Olejem zmywa się makijaż, masuje skórę, dodaje do maseczek, wmasowuje w dłonie i stopy, robi ciepłe okłady na paznokcie i włosy. Cała gama zastosowań olejów czyni je jednym z najwartościowszych produktów spożywczych w kuchni i kosmetyczce.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry