Jak dobrać wino do mięsa?
Odpowiednio dobrane wino potrafi wzmocnić smak każdego mięsa i spowodować nowe doznania kulinarne. Będąc w restauracji możesz poradzić się kelnera przy wyborze win do konkretnych dań, jednak przygotowując kolację w domu dla gości warto wiedzieć, które wino najlepiej dopełni smak poszczególnej potrawy.
Dania z mięsem czerwonym – wino czerwone wytrawne
Potrawy z czerwonego mięsa, takiego jak jagnięcina czy cielęcina są zwykle bardzo delikatne w smaku. Dlatego warto zdecydować się przy takiej okazji na lekkie wino, na przykład deserowe.
Zaś mięso wołowe, wieprzowe i dziczyzna świetnie komponuje się z winem czerwonym wytrawnym. Mocne, aromatyczne wino zachwycające bukietem zaraz po otwarciu idealnie dopełnia smak czerwonego mięsa. Warto mieć na uwadze., że do ostrzejszych potraw, bardzo dobrze smakuje czerwone wino o wyższej ilości tanin.
Dania z drobiem – wytrawne wino białe czy czerwone?
Dania z kurczakiem lub indykiem świetnie komponują się z białym winem wytrawnym, ewentualnie półwytrawnym. Jeżeli danie wzbogacone jest o dużą ilość wyrazistych przypraw, postaw jednak na wino czerwone wytrawne.
Kaczka oraz gęś dobrze współgrają z wytrawnym białym winem. Jeżeli jednak chcesz podać drób ze słodkimi dodatkami, takimi jak sos pomarańczowy, zdecyduj się na wino półsłodkie lub słodkie. W przypadku drobiu wino dobiera się częściej pod kątem dodatków niż samego mięsa.
Dania z ryb – wino białe
Białe wino idealnie pasuje do ryb i owoców morza. Najlepsze jest wino leżakujące w beczkach. Niezależnie od tego, czy ryby są gotowane czy smażone lub duszone, białe wytrawne wino podkreśli delikatny smak potraw. Wyjątkiem jest tuńczyk, które świetnie smakuje z czerwonym winem wytrawnym.
Dania kuchni orientalnej – białe wino wytrawne
Ze względu na to, że kuchnia azjatycka i orientalna charakteryzuje się mocnymi, wyrazistymi przyprawami, wino podane do serwowanych dań powinno troszkę tonować nierzadko ostry smak. Dlatego też winem idealnym dla kuchni orientalnej jest białe wytrawne wino osłabiające delikatnie mocne smaki.
Kilka rodzajów mięsa – które wino wybrać?
Serwując danie z różnym mięsem i dodatkami stajemy przed decyzją czy może postawić na jeden rodzaj wina, czy zmieniać wino w trakcie kolacji. Oczywiście mieszanie wina nie jest niczym złym, należy jednak pamiętać o podstawowej kolejności podawania win. Na początku powinno się zacząć od win wytrawnym, by w dalszych częściach kolacji móc podstawić wino półwytrawne i zakończyć kulinarną ucztę deserem przy asyście słodkiego wina.