Teraz czytane
Jak górale robią swojski pasztet? I gdzie tkwi sekret smaku ich wyrobów?

Jak górale robią swojski pasztet? I gdzie tkwi sekret smaku ich wyrobów?

Jak górale robią swojski pasztet? I gdzie tkwi sekret smaku ich wyrobów? 11

Czy jest ktoś, kto nie lubi tradycyjnych, góralskich wyrobów? W sezonie oscypki schodzą jak świeże bułeczki, a to dopiero początek przyjemności dla kubków smakowych dla wszystkich gości Podhala.

Kuchnia zakopiańska jest niezwykle smaczna, bez względu na to, czy zamawiamy kwaśnicę na obiad, czy kiełbaski, czy pasztet na śniadanie. Czy da się odtworzyć ten smak w domowym zaciszu?

Jedzenie wytwarzane według tradycyjnych receptur

Producenci kiełbas, wędlin, pasztetów próbują naśladować smak góralskich rarytasów. Jednak taką kiełbasę, która tylko ładnie wygląda, można rozpoznać na pierwszy rzut oka. Ewentualnie później w smaku wychodzi, że to jednak nie to! Górale bazują na tym, co jest naturalne. Podstawowe przyprawy, sól, pieprz, czosnek, cebula. Tradycyjne metody wyrabiania kiełbas i wędzenia. Tak samo powstaje wiejski pasztet i domowy smalczyk. W nich nie znajdzie się wypełniaczy- nic nie mówiących literek z cyferkami. Sekret ich wyrobów tkwi właśnie w prostocie i w naturalnych produktach oraz dodatkach.

Spróbuj, by powtórzyć ten smak

Zrobienie domowego pasztetu nie jest trudne. Są przepisy proste i trudniejsze, jednak nie wymaga on większych umiejętności! Natomiast zanim przejdzie się do realizacji, warto spróbować podhalańskich rarytasów, by później eksperymentować we własnej kuchni.

Zobacz również
Płatki drożdżowe – niezbędny składnik kuchni wegańskiej i nie tylko! 14

W Zakopanem prawdziwe smaki można znaleźć w wielu miejscach, choćby w karczmach, których jest bardzo dużo. Kolejne możliwości to bacówki, gdzie można spróbować serków i innych pochodnych mleka wprost od bacy. Jeśli mamy nocleg z wyżywieniem, to wędliny, pasztet i sery serwowane są o poranku i wieczorem- opłaca się sprawdzić na jaką kuchnię stawia hotel, pensjonat!

Turyści, którzy wynajmują domek bądź apartament mogą skorzystać z usługi śniadania Zakopane. Na terenie Zakopanego i Kościeliska dostawa nie pociąga za sobą dodatkowych kosztów.

Trzy powody, dla których należy zjeść dobre śniadanie w Zakopanem

  1. Śniadanie w górach to podstawa. Kolację możesz oddać, ale energetyczne, zdrowe śniadanie to konieczność, bez względu na to, czy wybierasz się w góry, czy w planach jest spacer po Krupówkach. W górach po prostu chce się jeść! Bułka z dodatkiem ze spożywczego to tylko chwilowe rozwiązanie.
  2. Można spróbować wielu góralskich smaków. W ofercie śniadań na dowóz do wyboru jest kilka zestawów, również dla dzieci. Każdy zestaw ma coś na ciepło i na zimno. Składają się z regionalnych produktów. W nich jest pasztet wiejski, domowy smalczyk i góralskie wędliny oraz kiełbaski. Można się nimi delektować, podziwiając panoramę Tatr!
  3. Wybierając regionalne produkty, stawiamy na zdrowie. Śniadanie jest tak skomponowane, by zaspokoić głód najbardziej wygłodniałych turystów.

Być może pasztet domowy nigdy nie będzie smakował tak jak ten na Podhalu, ale górale nie zdradzą wszystkich swoich sekretów.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry