3 desery truskawkowe, które pokochają dzieci
Które dziecko nie kocha truskawek? W jego dniu warto rozpieścić malucha wyjątkowym deserem na ich bazie. Nasze przepisy wymagają głownie dobrych chęci, bo ich przygotowanie jest banalne, a efekt pyszny!
Truskawkowe serniczki w słoikach
Przygotuj:
200 g kruchych ciasteczek maślanych
200 g kremowego serka
200 ml śmietanki 36 proc.
4 łyżki cukru-pudru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Pół kilograma truskawek skrojonych w połówki lub ćwiartki.
Około 6 niewielkich szklanek lub słoiczków
Ciasteczka zmiksuj na okruchy lub rozdrobnij z pomocą tłuczka, a następnie wsyp na spód naczyń.
W dużej misce połącz serek, śmietankę, 3 łyżki cukru i ekstrakt z wanilii i ubij na gładką masę. Połowę truskawek włóż do miski i rozgnieć z łyżką cukru na truskawkowe puree. Do słoiczków na zmianę wkładaj po łyżce serka i puree, a całość zwieńcz kawałkami truskawek.
Mus piankowo-truskawkowy
Potrzebujesz:
250 g świeżych truskawek
25 g (około 3 łyżki) cukru-pudru
140 g miniaturowych pianek typu marshmallow
200 ml śmietany kremówki
Truskawki przepołów i włóż do rondla razem ze 100 ml wody i cukrem. Doprowadź do wrzeia i gotuj przez około 3 minuty, do miękkości. Następnie ściągnij rondel z ognia i rozdrobnij truskawki z pomocą widelca na jednolitą, gorącą masę. Dodaj do niej pianki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonej piankowo-truskawkowej masy, wymieszaj, przełóż do miseczek i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowy deser podawaj udekorowany świeżymi truskawkami.
Banalny placek truskawkowy bez pieczenia
Przygotuj:
Gotowy spód biszkoptowy z wyższym rantem
Około 0,5 kg truskawek przeciętych na połówki
Galaretkę truskawkową
Bitą śmietanę w sprayu lub ubitą z cukrem-pudrem śmietankę 36%
Truskawki wyłóż ciasno na biszkopcie, zalej rozrobioną w wodzie galaretką i wstaw do lodówki, żeby się ścięła. Gotowy placek udekoruj bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Gotowe!