Co jeść, aby komfortowo przetrwać zimę – poradnik
Zima to dość ciężki okres dla wielu osób. Nie dość, że zimne powietrze bardzo niekorzystnie wpływa na skórę, a organizm bywa wyjątkowo osłabiony, to jeszcze nierzadko pogarsza się ludzkie samopoczucie. Warto mieć świadomość, że niektórym problemom można zaradzić, a jednym z najlepszych dostępnych rozwiązań jest odpowiednie zbilansowanie diety.
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że część osób zimą tyje, głównie ze względu na brak aktywności fizycznej.
Zwiększenie masy ciała zazwyczaj wynika ze zmiany sposobu spędzania wolnego czasu. Ludzie zamiast spacerów wybierają książkę lub telewizję, bardzo ograniczając możliwość spalania zbędnych kalorii. Ponadto, zima wiąże się z większą ochotą na tłuste czy słodkie pożywienie, które również niekorzystnie wpływa na proces utrzymania prawidłowej wagi. Dlatego właśnie warto zastosować się do kilku fundamentalnych zasad i wiosną cieszyć się odpowiednim wyglądem oraz zdrowiem.
Zamiast potraw na zimno, lepiej wybrać konkretne posiłki
Większość osób nie zdaje sobie sprawy, iż zimą należy nieco zmienić nawyki żywieniowe. Przede wszystkim warto zrezygnować z wszelkich kanapek na zimno i podobnych przekąsek. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest postawienie na ciepłe zupy oraz ostre jedzenie. Ponadto, zimą doskonale sprawdzają się bogate w składniki odżywcze soki owocowe i warzywne oraz gorąca herbata. Wspomniane posiłki należy spożywać częściej i w mniejszych porcjach.
Rewelacyjnym uzupełnieniem zimowej diety mogą okazać się naturalne antybiotyki, czyli między innymi czosnek, cebula czy miód. Kiedy za oknem szaleje mróz, a zimne powietrze znacznie zmniejsza odporność organizmu, dobrze jest zainwestować w rozgrzewające chilli, imbir oraz cynamon. Odporność organizmu można wspomóc poprzez jedzenie kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy otrębów pszennych.
Urozmaicona dieta to niewątpliwie klucz do sukcesu
Jedną z najważniejszych zasad podczas ustalania zimowych nawyków żywieniowych jest kompleksowa troska o urozmaiconą i bogatą dietę. Tłuste jedzenie zimą jest bardzo ważne, jednak trzeba pamiętać o odpowiednim kompletowaniu domowego menu. Świetnym rozwiązaniem o tej porze roku są chociażby tłuste ryby, czyli na przykład łosoś oraz śledź. Poza tym, wydaje się, że niezłym uzupełnieniem diety są mrożone warzywa. Nie dość, że zimą ciężko o świeże warzywa, to jeszcze ich mrożone odpowiedniki nadal zachowują zdecydowaną większość składników odżywczych.
Wspomniane wcześniej chilli czy imbir to niezbędny element diety każdej osoby, która pragnie zadbać o swój organizm w okresie zimowym. Dlaczego ich spożywanie jest aż tak istotne? Przede wszystkim ze względu na fakt, że wspomagają one trawienie oraz rozgrzewają ciało, co potrafi mieć zbawienny wpływ na samopoczucie konsumenta. Rzecz jasna, osoby borykające się z problemami żołądka powinny unikać zarówno chilli oraz imbiru, jak i czarnego pieprzu czy kurkumy.
Rodzice często powtarzają swoim dzieciom, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Okazuje się, że śniadanie to absolutnie najistotniejszy posiłek, a o tej porze roku warto wybrać jak najbardziej kaloryczne potrawy. Dlaczego? Z prostego powodu – jeśli rano organizm nie otrzyma właściwej ilości kalorii, później będzie domagał się o więcej i więcej, gromadząc przez to zapas niepożądanego tłuszczu.
Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Pl.Dietko.com .