Gorączka świątecznej kuchni. Jak zapanować nad bałaganem?
Kuchnia w nienagannym porządku, pięknie nakryty stół, odświętnie ubrani i uśmiechnięci goście oraz domownicy, dźwięk kolęd w tle i dom wypełniony smakowitymi zapachami… Obraz Wigilii idealnej. Tylko wybrani jednak wiedzą, że w ciągu ostatnich dni ten sam dom wyglądał zgoła odmiennie. Dziś klika rad dla tych, którzy twierdzą, że świątecznego bałaganu w kuchni nie da się uniknąć.
Choć tradycja wielopokoleniowych rodzinnych spotkań powoli maleje, Święta Bożego Narodzenia są jedną z tych okazji, która łączy rodziny rozsiane po całej Polsce, Europie, a nawet świecie. Przygotowanie świątecznych posiłków staje się więc dla gospodyni nie lada wyzwaniem, a domowa kuchnia – niezależnie od jej wymiarów – sprawia wrażenie za małej i niefunkcjonalnej. Jak zadbać o dobrą organizację kuchennych szafek, by cieszyć się porządkiem nie tylko w święta?
Modern Box – porządek w cenie
Rząd toreb wypełnionych po brzegi świątecznymi produktami i nurtujące Cię pytanie ‘gdzie ja to wszystko pomieszczę?’, to niezwykle częsty obrazek. A wystarczy postawić na nowoczesny i funkcjonalny system Modern Box, by każdy z zakupionych produktów znalazł swoje właściwe miejsce. – Estetyczny system relingów oraz listew pozwala dowolnie aranżować przestrzeń użytkową szuflad, dostosowując ją do aktualnych potrzeb. Zastosowane rozwiązanie znacząco ogranicza przesuwanie się produktów, co jest szczególnie ważne w przypadku szklanych opakowań – wyjaśnia Joanna Repko, ekspert firmy GTV. Warto zwrócić także uwagę na ogromną wytrzymałość szuflad z kolekcji Modern Box, znoszącą obciążenie nawet do 40 kg, zatem z powodzeniem przechowamy w nich rzędy dużych słoików z pysznościami.
Naciśnij, a otworzy się samo
Jeden z najważniejszych punktów w świątecznym menu stanowią słodkości. W gorącej atmosferze przygotowań nie ma nic przyjemniejszego niż wspólne wyrabianie piernikowego ciasta, mielenie maku czy dekorowanie pierniczków, którym towarzyszą długie rozmowy. Kto raz tego doświadczył, dobrze o tym wie. Wie też zapewne, że podczas świątecznych wypieków przyda się każda dodatkowa para rąk – niemal zawsze, z umorusanymi w słodkiej mazi obiema dłońmi, przypominamy sobie o braku ważnego składnika, którego wyjęcie z szafki czy szuflady – bez pozostawienia apetycznego śladu na uchwycie – graniczy z cudem. W takich okolicznościach niezastąpione okażą się systemy ‘push to open’, które poprzez naciśnięcie frontu w dowolnym miejscu np. łokciem lub stopą, gwarantują niezwykle płynne otwarcie i pełen dostęp do zawartości szafki czy szuflady. Czy można chcieć więcej?
Cargo… i widzisz wszystko
Tak jak każda kuchnia w trakcie świątecznych przygotowań wydaje się zbyt mała, tak każdej pani domu zawsze braknie przysłowiowych ‘trzech’ minut, by podać wszystko na czas. Jak wiele cennych chwil upływa nam na odnalezieniu określonego produktu, który jak na złość ukrywa się w gąszczu pozostałych? Dla tych, którzy nie lubią tracić czasu na poszukiwania, wymyślono rozwiązania typu Cargo – są lubiane zarówno przez projektantów, stolarzy, jak i samych użytkowników. – To wyjątkowo sprytne rozwiązanie, gdyż będąc bardzo pojemnym, samo nie zajmuje wiele miejsca. Świetnie sprawdzą się szczególnie wąskie wersje, niemalże wciśnięte pomiędzy dwie szafki. To, co ważne w systemie Cargo, to kosze i szuflady wysuwane z całą ich zawartością, zatem jak na dłoni mamy dokładny przegląd tego, co zawierają – tłumaczy ekspert firmy GTV.
Pojemniki – ratunek dla naprawdę małych kuchni
W gorączce świątecznych przygotowań musimy jednak liczyć się z tym, że nawet funkcjonalne szuflady Modern Box oraz rozwiązania typu Cargo nie pomieszczą wszystkiego. Będąc właścicielem naprawdę małej kuchni, musimy liczyć się z tym, że nie wszystkie produkty uda nam się pomieścić w szafkach i część z nich będziemy musieli pozostawić na blacie czy otwartych półkach. Tylko czy wówczas nasza kuchnia nie będzie wyglądała mało estetycznie? Styliści home&you polecają różnorakie pojemniki, które poza funkcją użytkową, będą także doskonałą dekoracją. – W zależności od kuchennych aranżacji, możemy wybierać pośród pojemników wykonanych ze stali, porcelany, ceramiki i metalu, często w połączeniu z drewnem. Równie bogata jest paleta kolorystyczna, dostępnych w naszych salonach, produktów: od śnieżnej bieli, przez czerń, aż po pastele, a wszystko ozdobione ciekawymi geometrycznymi wzorami lub napisami informującymi o zawartości. W okresie bożonarodzeniowym rekomendujemy oczywiście naczynia z motywem gwiazdek, choinek, reniferów i Mikołajów, które wprowadzą do naszej kuchni radosny, świąteczny nastrój – podpowiada Hanna Maruta, główny stylista marki home&you.
Warto zadbać o dobrą organizację świątecznych prac i porządek w kuchni. To się wszystkim upiecze!