SZYNKA CIELĘCA MARYNOWANA
Do ćwiartki cielęciny (dyszka), ważącej około 5 kg. bierzemy 1/4 kg. soli i 1 dk. saletry.
Solą zmieszaną z saletrą nacieramy dokładnie mięso, robiąc otwór przy kości i nasypując weń soli.
Po nasoleniu wkładamy szynkę w kamienne naczynie i zalewamy ją wystudzoną marynatą, sporządzoną ze szklanki wody, 2 łyżek soli, kilku ziarn pieprzu i ziela angielskiego, 2 listków bobkowych i kawałeczka gałki muszkatołowej.
Po wierzchu posypujemy cielęcinę łyżeczką kolendry i przykrywamy denkiem, które przyciskamy ciężarkiem, poczem wynosimy ją do suchej piwnicy na 2—3 tygodni.
Należy ją co dzień przewracać i oblewać ropą, którą puści sól. Gdy cielęcina zamarynowana, płuczemy ją w wodzie, wycieramy do sucha i albo ją gotujemy (3—4 godzin) albo pieczemy (można ją upiec w cieście, bardzo jest wtedy smaczna).
Można również zamarynowaną cielęcinę uwędzić i gotować po kawałku.
Szynka cielęca marynowana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.