Teraz czytane
OZORKI CIELĘCE

OZORKI CIELĘCE

2 ozorki cielęce dokładnie wymyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, wodę odlać, nalać świeżej wody, dodać 15 dk. rozmaitej włoszczyzny i 2 ziarnka pieprzu i gotować ozorki do miękkości.

Następnie przestudzić je, zdjąć z nich skórę, przekroić ozorek wzdłuż na połowę, wrzucić do rosołu, a gdy się dokładnie rozgrzeją, obłożyć niemi podawane na stół jarzyny.

Ozorki ugotowane w ten sposób można podawać oddzielnie jako potrawę, zalane sosem cebulowym, chrzanowym, ogórkowym, musztardowym, czy korniszonowym (ob. Sosy)

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Ozorki cielęce – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry