MOSTEK CIELĘCY NADZIEWANY
1 1/2 kg. mostku cielęcego umyć, sparzyć wrzątkiem, natrzeć solą i pozostawić na godzinę.
Następnie przy pomocy noża odłączyć mostek od błony, aby między kośćmi i mięsem utworzyła się duża szczelina i nadziać mostek farszem, który się przyrządza w następujący sposób:
2 łyżki świeżego masła dokładnie rozetrzeć do białości, dodać 3 żółtka i razem z masłem wymieszać, wsypać 3 łyżki tartej bułki i znowu to wszystko dokładnie utrzeć, dodając trochę soli i pieprzu do smaku.
Następnie ubić z 3 białek pianę, usiekać drobno zielonej pietruszki, wszystko to wymieszać z farszem i farszem tym nadziać cielęcinę.
Następnie zaszyć błonę z mięsem, podłożyć na brytfankę 2—3 łyżki świeżego masła i wsunąć cielęcinę do pieca na 1 1/2 godz. polewając w czasie pieczenia sosem.
Po wyjęciu cielęciny pokrajać ją na kotlety, ułożyć na półmisku i podać z surową kiszoną kapustą, smażonemi kartoflami, marchewką, zieloną sałatą lub czerwoną kapustą.
Mostek cielęcy nadziewany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.