Teraz czytane
FORSZLAK CIELĘCY NADZIEWANY

FORSZLAK CIELĘCY NADZIEWANY

1 1/2 kg. białego tłustego forszlaku, wymoczyć, odjąć nerkę, a cały tłuszcz obrany uprzednio z cielęciny przepuścić przez maszynkę, dodać 10 dk. tartej bułki, 2 żółtka, soku z pół cytryny oraz pianę z 2 białek, dosypać soli i pieprzu i usiekanej pietruszki zielonej, wszystko razem wymieszać i nałożyć do cielęciny na miejsce wyjętej przedtem nerki.

Następnie mięso zawinąć i zaszyć.

Włożyć cielęcinę na brytfankę, podłożyć 3 łyżki masła i wsunąć do pieca.

W czasie pieczenia często polewać sosem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Forszlak cielęcy nadziewany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry