FORSZLAK CIELĘCY NADZIEWANY
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
1 1/2 kg. białego tłustego forszlaku, wymoczyć, odjąć nerkę, a cały tłuszcz obrany uprzednio z cielęciny przepuścić przez maszynkę, dodać 10 dk. tartej bułki, 2 żółtka, soku z pół cytryny oraz pianę z 2 białek, dosypać soli i pieprzu i usiekanej pietruszki zielonej, wszystko razem wymieszać i nałożyć do cielęciny na miejsce wyjętej przedtem nerki.
Następnie mięso zawinąć i zaszyć.
Włożyć cielęcinę na brytfankę, podłożyć 3 łyżki masła i wsunąć do pieca.
W czasie pieczenia często polewać sosem.
Zobacz również
Forszlak cielęcy nadziewany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.