Teraz czytane
PIECZEŃ CIELĘCA NADZIEWANA

PIECZEŃ CIELĘCA NADZIEWANA

1 1/2 kg. tłustej białej cielęciny sparzyć wrzątkiem, natrzeć solą, skropić sokiem z 1 cytryny, położyć na brytfance, dodać 3 łyżki świeżego masła i wsunąć do piecyka.

Oddzielnie utrzeć 2 łyżki masła z 3 łyż­kami tartej bułki, wcisnąć sok z 1 cytryny, dodać garść usiekanej zielonej pietruszki i wszystko to dokładnie zmieszać.

Gdy pieczeń zrumieniona, należy ją pokrajać na plastry i każdy plaster przełożyć przygotowanym farszem z bułeczki, masła, cytryny i pietruszki.

Potem plastry złożyć jeden do drugiego, posypać całość tartą bułeczką, polać sosem, w którym się pieczeń piekła i wstawić jeszcze na 30 minut do pieca.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Pieczeń cielęca podaje się z tłuczonemi lub obsmażanemi kartoflami, marchewką z groszkiem lub surową kiszoną kapustą.

Pieczeń cielęca nadziewana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry