PIECZEŃ CIELĘCA NADZIEWANA
1 1/2 kg. tłustej białej cielęciny sparzyć wrzątkiem, natrzeć solą, skropić sokiem z 1 cytryny, położyć na brytfance, dodać 3 łyżki świeżego masła i wsunąć do piecyka.
Oddzielnie utrzeć 2 łyżki masła z 3 łyżkami tartej bułki, wcisnąć sok z 1 cytryny, dodać garść usiekanej zielonej pietruszki i wszystko to dokładnie zmieszać.
Gdy pieczeń zrumieniona, należy ją pokrajać na plastry i każdy plaster przełożyć przygotowanym farszem z bułeczki, masła, cytryny i pietruszki.
Potem plastry złożyć jeden do drugiego, posypać całość tartą bułeczką, polać sosem, w którym się pieczeń piekła i wstawić jeszcze na 30 minut do pieca.
Pieczeń cielęca podaje się z tłuczonemi lub obsmażanemi kartoflami, marchewką z groszkiem lub surową kiszoną kapustą.
Pieczeń cielęca nadziewana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.