ZUPA RYBNA
przez Redakcja ABC Gotowanie
11 lutego 2014
Najsmaczniejsza zupa rybna jest z okoniów, karasi, linów, lub szczupaka, najmniej smaczna natomiast — z sandacza. Można także gotować zupę rybną na samych głowach z ryb, a ryby oddzielnie usmażyć i podać jako drugie danie.
Ugotować smak z włoszczyzny, dodając upieczoną cebulę i trochę korzeni dla zapachu.
Gdy smak jest już wystarczająco nagotowany, włożyć 1/2 k g ryby przeznaczonej na zupę, lub tylko głowy ryb i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu niecałe pół godziny.
Następnie smak przecedzić przez sito, aby nie był mętny, zaprawić łyżką masła z odrobiną mąki i wrzucić drobno posiekane listki pietruszki. Do zupy rybnej podaje się łazanki lub kluski krajane, można również, jak kto lubi — kładzione lub lane kluseczki.
Tagi