Jak wykroić dynię na Halloween?
Dzień zmarłych kojarzy się z zadumą, ale Halloween to sposób na potraktowanie tradycyjnych obrzędów z przymrużeniem oka. Jego symbolem stały się dyniowe lampiony, których pękate ścianki zdobią upiorne twarze oświetlane przez umieszczone w ich wnętrzu świece. Dyniowy carving wymaga wprawy, ale każdy może się go nauczyć.
Do zrobienia dyniowego lampionu potrzebujesz:
- ostry, elastyczny nóż, najlepiej z ząbkami),
- łyżkę do wydrążania,
- foremki do pierniczków, młotek i ołówek do wykrawania wzorów.
Do wspomnianego zestawu trzeba oczywiście dodać dynię. Najłatwiej wycinać wzory an okazałych egzemplarzach o gładkich ściankach, na które łatwo nanieść wzór. Wykrawanie dyni zaplanuj na mniej więcej dwa dni przed Halloween, dzięki czemu się nie zepsuje.
1. Nożem odetnij wierzchołek dyni razem z łodygą. Miąższ i pestki wydłub przy pomocy rąk i łyżki. Ścianki powinny mieć grubość około 2,5 centymetra.
2. Dynia jest gotowa do carvingu, który można wykonywać na kilka sposobów. Początkującym polecamy wykorzystanie ostrych foremek do pierniczków. Po przyłożeniu wybranej do powierzchni dyni, wbij ją w ściankę młotkiem i przeciśnij do wnętrza wydrążonego warzywa. Kształt wykroju być może będzie trzeba poprawić niewielkim, ostrym nożykiem.
3. Jeśli chcesz wykonać na dyni własny wzór, narysuj go ołówkiem na skórze i zacznij wykrawać ostrym nożem. Gotowe formy wypychaj na zewnątrz dyni i w razie potrzeby popraw krawędzie. Nóż, którego używasz powinien być bardzo ostry, ponieważ skóra dyni jest gruba i twarda.
4. Można również wykorzystać gotowy, wydrukowany wzór, który nałożymy na dynię i wykroimy wzdłuż krawędzi. Po przyłożeniu papieru do dyni warto spróbować nanieść go na jej powierzchnię wbijając grubszą szpilkę lub dłuto w miąższ po obrysie wzoru. To czasochłonne zajęcie, ale zdecydowanie ułatwi przeniesienie kształtu na powierzchnię warzywa. Gdy to zrobimy, dynię wykrawamy wzdłuż linii. Technikę możecie zaobserwować na filmiku poniżej:
W sklepach warto szukać specjalnych zestawów do carvingu dyni, zawierających gotowe wzory i narzędzia,w tym łyżkę do wydrążania miąższu oraz niewielkie „mieczyki” do wykrawania wzorów. Zestawy tego typu oferuje między innymi firma Triangle.
Po zakończeniu wycinania wstaw do wnętrza dyni naczynie ze świeczką, zamieniając warzywo w lampion. Uzycie naczynia jest ważne, ponieważ dzięki temu wosk lub stearyna nie pobrudzą naszego lampionu, który po Halloween można wykorzystać w kuchni do zrobienia aromatycznego sosu czy zupy.