Sushi z wędzonym łososiem i serkiem
Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to wyśmienity duet z aksamitnym serkiem śmietankowym. Taka propozycja przypadnie do gustu wielbicielom jak i nowicjuszom sztuki jedzenia sushi.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- – ryż do sushi
- – ocet ryżowy
- – łosoś wędzony na zimno, plasterkowany
- – serek śmietankowy (np. Milandia śmietankowa z jogurtem od OSM Piątnica)
- – glony do sushi
- – sos sojowy 50ml
- – chrzan wasabi w paście ½ łyżeczki
- – sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru.
Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć plasterki łososia tak, by zachodził jeden na drugim. Łosoś powinien być położony na ok. 1/3 długości maty. Na łososia kładziemy centymetrową warstwę ryżu, węższą o ok. 1 centymetr. Na środek warstwy ryżu położyć długi na trzy centymetry pasek glonów, wysmarowany cienką warstwą serka śmietankowego. Całość zrolować posługując się matą. Ostrym nożem pokroić na dwucentymetrowe krążki.
Niewielką ilość chrzanu wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym i tuż przed zjedzeniem maczać w nim porcje sushi.
Smacznego!