Rodzaje kasz – do jakich dań pasują poszczególne typy?
Kasza – nieoceniony dodatek do obiadu, który zapewnia wyjątkowe walory smakowe. Dzięki niej można wyczarować w kuchni prawdziwą ucztę dla podniebienia, która dodatkowo będzie zdrowa i pożywna. Jak jednak odnaleźć się w jej różnych typach? W artykule przedstawiamy najzdrowsze kasze oraz dania, z którymi świetnie się komponują – dowiedz się o nich więcej!
Kasza – zdrowie i smak w małych ziarenkach
Kasza jest tym, co zboże ma w sobie najlepszego, są to jadalne ziarna otrzymywane m.in. z jęczmienia, owsa, pszenicy. Ziarna są oczyszczane i poddawane obróbce, np. krojeniu, miażdżeniu, czy prażeniu. Rzecz jasna najzdrowsze kasze to te najmniej oczyszczone. Warto wzbogacić swoją dietę o ten składnik, ponieważ stanowi bogactwo substancji odżywczych, chociaż ich konkretna zawartość zależy głównie od gatunku zboża. Co ciekawe na zawartość składników odżywczych wpływ ma szereg innych czynników, jak warunki glebowe i klimatyczne, nawożenie, czy sposób przechowywania.
Najzdrowsze kasze – ranking
Dieta uzupełniona w kasze przynosi wiele pozytywnych efektów – dzięki nim organizm wzbogacony jest m.in. o błonnik, węglowodany, białko, potas, żelazo, magnez, miedź. Kasze to niezaprzeczalne bogactwo składników odżywczych, jednak ich zawartość może się różnić m.in. ze względu na rodzaj produktu. Poznaj najzdrowsze kasze i dowiedz się, do jakich dań pasują:
- Jaglana – to kasza pozyskiwana z prosa. Małe kuleczki dostarczają najwięcej żelaza ze wszystkich kasz. Wyróżnia się również wysoką zawartością miedzi oraz witamin z grupy B. Jej smak jest na tyle delikatny, że świetnie komponuje się z każdym daniem,
- Gryczana – występuje w formie nieprażonej (niepalonej), czasem nazywanej również białą, jak np. nieprażona, gryczana kasza Melvit. Drugim rodzajem jest kasza prażona (palona), która w czasie takiej obróbki zyskuje wyrazisty smak. Nadaje się idealnie do robienia bezglutenowych placków, kotletów czy chlebów i jako baza do farszów,
- Jęczmienna – ze względu na sposób rozdrobnienia, wyróżnić można pęczak (całe ziarno), kaszę mazurską (perłową) oraz wiejską (łamaną). Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie gulaszu, czy grzybów, w zapiekankach, daniach typu kaszotto, czy gołąbkach.
Kasza Melvit – smak i zdrowie w jednym?
Chcąc stworzyć pyszne danie od podstaw, nie można opierać się wyłącznie na przepisie. Kluczem do sukcesu są produkty najwyższej jakości, takie jak kasza Melvit. Nasza marka oferuje wyłącznie produkty zdrowe i nieprzetworzone, zapewniające maksymalny możliwy poziom składników odżywczych. Dokładamy wszelkich starań, by nasza oferta stanowiła dla Klientów źródło smaku i zdrowia. Każda kasza Melvit przechodzi staranną selekcję, a ziarna są monitorowane na każdym etapie rozwoju. Zainspiruj się naszymi produktami i niech kasze na dobre zagoszczą w Twojej diecie!