Gofry czekoladowo-kawowe z karmelizowanymi gruszkami i kawą Linizio Lungo
Składniki na ciasto:
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
• 2 jajka
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 1/2 szklanki mleka
• 1 i 1/2 łyżeczki kawy
• 1/2 szklanki gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
• 2 gruszki
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki miodu
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Do rozgrzanej gofrownicy ostrożnie wlej ciasto, a następnie usmaż kilka porcji.
3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z olejem kokosowym.
4. Pokrój gruszki i wrzuć je na patelnię.
5. Dodaj do nich miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii, zamieszaj i smaż, aż miód zacznie „bąbelkować”. Mieszając, pokryj nim gruszki. Smaż całość aż owoce zmiękną.
6. Podawaj gofry z ułożonymi na wierzchu karmelizowanymi gruszkami.
Zharmonizowana kawa:
Linizio Lungo – łagodny smak kawy o aromacie słodu i zbóż idealnie komponuje się z kawowo-czekoladową nutą, zaś wyrazisty smak karmelizowanych owoców wspaniale podkreśla jej delikatność. Kawa przygotowana w wersji Lungo (pojemność 110ml) – bez mleka.
Ziołowe tosty francuskie z łososiem
Czytaj więcej o Nespresso