Teraz czytane
Młoda kapusta na trzy sposoby

Młoda kapusta na trzy sposoby

młoda kapusta
Na wiosennym talerzu ze szparagami może konkurować tylko słodko-kwaśna, młoda kapusta z dodatkiem tłuszczyku. Przedstawiamy trzy metody jej przyrządzania, dzięki którym będzie pyszna.

Młoda kapusta duszona na zielono

Duszona, młoda kapusta z koperkiem to naturalna i lekkostrawna wersja przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujesz:

1 główkę kapusty

Pęczek koperku

Łyżkę masła

Łyżkę mąki

Kilka łyżek kwaśnej śmietany

Łyżkę soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

Kapustę myjemy, wycinamy głąb i drobno ją szatkujemy. Koperek drobno siekamy. W rondlu podgrzej masło, wrzuć pokrojoną kapustę i duś całość przez około pól godziny. Gdy będzie miękka, trzeba ją doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mąkę zmieszaj z odrobiną wody i wlej do kapusty, by nieco ją zagęścić. Po zdjęciu z ognia dodaj koperek i jeśli chcesz również śmietanę, dopraw do smaku.

Młoda kapusta zasmażana na gęsto

Dodatek smalcu, cebuli i zasmażki sprawia, że młoda kapusta staje się bardzo treściwa, w sam raz jako dodatek do soczystej wieprzowiny. By ją przygotować, przygotuj:

1 główkę kapusty

2 cebule

Łyżkę smalcu

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 14

Łyżkę mąki

1 łyżkę soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku.

Posiekaną kapustę wrzucamy do dużego rondla razem ze smalcem, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Cebule obierz i poszatkuj, zeszklij na oleju i dodaj mąkę, by powstała cebulowa zasmażka, którą następnie trzeba dodać do miękkiej kapusty. Całość wymieszaj, dodaj sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.

Młoda kapusta ze smakowitymi dodatkami

Jak widać, młoda kapusta czuje się świetnie w towarzystwie tłustych dodatków, stąd często łączy się ją z boczkiem lub szynką. W tym wypadku postępujemy identycznie, jak przyrządzając kapustę duszoną, pamiętając o dodaniu złocistych i drobno skrojonych kawałków mięsa. Smak duszonej lub zasmażanej kapusty może wzbogacić również przecier pomidorowy, marchewka oraz czosnek. W przypadku marchewki do dania warto dodać łyżeczkę cukru.

Smacznego!

View Comment (1)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry