Teraz czytane
SZARLOTKA Z JABŁEK

SZARLOTKA Z JABŁEK

9 dk. masła utrzeć na pianę z 2-ma łyżkami mączki cukrowej.

Dodać łyż­kę kwaśnej śmietany, potem 8 łyżek mąki i łyżeczkę proszku D-ra Oetkera.

Wyrobić ręka ciasto, a gdy odstaje od palców wyłożyć niem dno brytfanki.

Przygotować marmoladę z pół kg. jabłek, upiec na blado kruche ciasto. Posmarować je marmoladą i włożyć do pieca.

W międzyczasie ubić tęgą pianę z dwóch białek, wymieszać z łyżeczką mączki cukrowej i łyżką konfitur, poczem rozsmarować na wyjętym z pieca placku z marmoladą i włożyć jeszcze na 10 minut do pieca.

Gdy pianka nabierze brunatnego odcienia wyjąć i krajać szarlotkę na gorąco.

Jeśli ktoś lubi szarlotkę przykrywaną trzeba zrobić podwójną ilość ciasta, wyłożyć jedną połowę dna i boki formy, nałożyć przygotowaną marmoladę z jabłek.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć niem marmoladę.

Po upieczeniu obsypać dokładnie mączka cukrową i krajać na kwadratowe kawałki.

Szarlotka z jabłek – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry