SZARLOTKA Z JABŁEK
9 dk. masła utrzeć na pianę z 2-ma łyżkami mączki cukrowej.
Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, potem 8 łyżek mąki i łyżeczkę proszku D-ra Oetkera.
Wyrobić ręka ciasto, a gdy odstaje od palców wyłożyć niem dno brytfanki.
Przygotować marmoladę z pół kg. jabłek, upiec na blado kruche ciasto. Posmarować je marmoladą i włożyć do pieca.
W międzyczasie ubić tęgą pianę z dwóch białek, wymieszać z łyżeczką mączki cukrowej i łyżką konfitur, poczem rozsmarować na wyjętym z pieca placku z marmoladą i włożyć jeszcze na 10 minut do pieca.
Gdy pianka nabierze brunatnego odcienia wyjąć i krajać szarlotkę na gorąco.
Jeśli ktoś lubi szarlotkę przykrywaną trzeba zrobić podwójną ilość ciasta, wyłożyć jedną połowę dna i boki formy, nałożyć przygotowaną marmoladę z jabłek.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć niem marmoladę.
Po upieczeniu obsypać dokładnie mączka cukrową i krajać na kwadratowe kawałki.
Szarlotka z jabłek – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.