KNEDLE Z BUŁKI
przez Redakcja ABC Gotowanie
22 lutego 2014
2 bułki pokroić w kostkę, zmieszać z 10 dk. drobnych skwarków i podsuszyć na ogniu.
Szklankę mleka rozmieszać z 2 żółtkami, 1 dk. drożdży, odrobiną cukru i soli i 12 łyżkami mąki.
Gdy dobrze rozmieszane, dodać wysuszoną bułkę ze skwarkami i pianę z 2 białek i lekko wszystko wymieszać.
Następnie postawić w cieple na 40—50 minut.
Gdy podrośnie wybierać po łyżce ciasta, obtaczać w mące na dość duże knedle i wrzucać na wrzącą wodę. Trzeba je gotować co najmniej 10 minut.
Zobacz również
Po odcedzeniu z wody polewa się je słoninką ze skwarkami, jeśli służą jako dodatek do mięsa, lub przyrumienionem z bułką tartą masłem, gdy podajemy je do jarzyn.
Knedle z bułki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi